opakowania z folii

Sterylność i suchość opakowań z folii

Opakowania z folii zyskały bardzo szczególnie duże uznanie w przemyśle spożywczym. W zasadzie nic w tym dziwnego, bowiem to właśnie dla przemysłu niezbędne jest utrzymanie praktycznie idealnej czystości oraz sterylność, ze względu na żywność, którą trzeba przechowywać w ściśle określonych warunkach. Dziś większość z nas widzi produkty spożywcze opakowywane w folię. Nie zastanawiamy się, czy faktycznie jest on sterylnie czysta, bowiem wydaje się nam to oczywiste. Tymczasem nie zawsze jest tak, że opakowanie foliowe jest idealnie czyste, a jedynie odpowiednie warunki produkcji mogą to zagwarantować.

Nie bez powodu zatem wyjmując produkty z folii należy zastanowić się, czy nie warto poddać ich obróbce termicznej, czy też po prostu myciu. Opakowania z folii w teorii są sterylne i pozwalają na zachowanie odpowiednio niskiego poziomu wilgotności, w rzeczywistości jednak lepiej dmuchać na zimne. Wracając jednak do doskonałych parametrów, jakie posiada folia, czyli praktycznie zerowej przepuszczalności wilgoci oraz wysokiej sterylności, jest to materiał, który od początku w przemyśle spożywczym odnalazł się idealnie. Dziś, nie wyobrażamy sobie niczego, co mogłoby leżeć na przykład zawinięte w papier jak bywało to często kiedyś. Dzisiaj folia i opakowania z folii gwarantują nam zachowanie wysokiego poziomu higieny, stąd też nie wyobrażamy sobie bez tych opakowań półek sklepowych, wypełnionych po brzegi produktami żywnościowymi.